EK istražuje Bajerovo preuzimanje Monsanta

Zbog zabrinutosti da će ugroziti konkurentnost na tržištima pesticida i semena, Evropska komisija (EK) je pokrenula detaljnu istragu o planiranom „Bajerovom“ preuzimanju američkog proizvođača modifikovanog semena „Monsanta“ za 66 milijardi dolara.

Realizacija ovog sporazuma dovela bi do stvaranja najveće svetske kompanije u sektoru proizvodnje pesticida i semena, navodi se u saopštenju Komisije i dodaje da bi to ograničilo broj konkurenata koji prodaju herbicide i seme u Evropi, prenosi agencija „Rojters“.

“U Komisiji postoji preliminarna zabrinutosti da bi predložena akvizicija mogla da smanji konkurenciju kod jednog broja različitih tržišta što bi rezultiralo višim cenama, nižim kvalitetom, manjim izborom i smanjenjem inovacija”, objašnjava se u saopštenju EK.

Evropska komisija bi mogla ovaj sporazum da blokira, ali je, podseća Rojters, već odobrila druge slične sporazume u toj industriji, kao što je „Dauovo“ povezivanje sa „Diponom“ i preuzimanje „Singente“ od strane „Kemčajne“, iako tek nakon obezbeđivanja velikih koncesija.

Evropska komisija navodi da odricanja koja nudi Bajer za sada nisu dovoljna zbog čega namerava da konačnu odluku o sporazumu donese do 8. januara iduće godine.

Ovim povodom iz nemačke kompanije su saopštili da se “Bajer raduje nastavku konstruktivne saradnje sa Komisijom radi dobijanja njenog odobrenja”, izrazivši pri tom nadu da će do kraja godine dobiti “zeleno svetlo” za dogovorenu transakciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор