SAD odobrile Bajeru preuzimanje Monsanta

Nemački hemijsko-farmaceutski gigant „Bajer“ dobio je odobrenje tržišnih regulatora SAD za kupovinu američkog „Monsanta“, čime je otklonjena glavna prepreka za realizaciju posla vrednog 62,5 milijardi dolara.

– Odobrenje DoJ-a nas približava cilju o formiranju vodeće svetske kompanije u sektoru poljoprivrede – rekao je izvršni direktor Bajera Verner Bauman, a prenosi agencija „Rojters“.

Nakon ove vesti akcije Bajera su ostvarile najveći rast u okviru nemačkog berzanskog indeksa „DAX“, budući da su porasle za 2,8 posto na 101,6 eura. Za preuzimanje Monsanta nemačka kompanija je već dobila saglasnost glavnih jurisdikcija, među kojima su Evropska unija, Brazil i Rusija, i sada još čeka odobrenja Kanade i Meksika, pa stručnjaci procenjuju da bi dogovor o preuzimanju Monsanta mogao da bude zakjučen već do kraja juna.

Nemačka kompanija se, u sklopu dogovora sa američkim vlastima, obavezala na prodaju svojih aktiva u ukupnoj vrednosti od oko 9 milijardi dolara. Bajer se obavezao da deo svoje imovine proda i rivalskom BASF-u za 7,6 milijardi eura, uključujući i biznis u proizvodnji semena i sredstava za zaštitu useva, čiji prihodi dostižu 2,2 milijarde eura.

– Bajerova prodaja određenih poslovnih segmenata na zahtev SAD, na koju je kompanija pristala kako bi dobila dozvolu za preuzimanje Monsanta, najveće je odricanje od aktiva ikada – izjavio je Makan Delrahim, šef antimonopolskog Odeljenja američkog Ministarstva pravde (DoJ).

Prošle sedmice Bajer je saopštio da se efekti sinergije od inkorporiranja Monsanta procenjuju na oko 300 miliona dolara ispod ranije procene, jer je prinuđen da proda više svojih preduzeća nego što je prvobitno očekivao.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор