Bajer investira u razvoj novih herbicida 5 mlrd. €

Nemački hemijski i farmaceutski gigant Bajer planira da uloži oko 5 milijardi eura u razvoj herbicida koji bi bili zamena za preparat za uništavanje korova Raundap, čiji je glavni sastojak kontroverzna hemikalija glifosat.

Nemačka kompanija se odlučila na ovakav potez pritisnuta sudskim procesima koji se tiču više od 13.000 tužbi podnetih u SAD, u kojima se tvrdi da navedeni herbicid izaziva rak. Bajer je ovakvu odluku doneo kako bi ublažio zabrinutost potrošača zbog glifosata, navodeći da će omogućiti javni uvid u proces sertifikacije o bezbednosti ovog proizvoda u Evropi, navodi agencija Blumberg.

Naime, Bajer sada želi da poljoprivrednicima ponudi više opcija za borbu protiv korova, ostajući privržen proizvodnji Raundapa, čiju licencu je stekao kupovinom američkog proizvođača pesticida Monsanta po ceni od 63 milijarde dolara.

– Iako će glifosat i dalje imati važnu ulogu i u poljoprivredi i u Bajerovom portfelju, kompanija je odlučna u tome da uzgajivačima ponudi veći izbor – navodi se u saopštenju Bajera.

Američka agencija podseća da je Bajer prošlog meseca izgubio i treći uzastopni sudski spor sa korisnikom Raundapa, koji je tvrdio da je izlaganje tom herbicidu kod njega prouzrokovalo rak, a što je neke analitičare potaklo da podignu prognozu ukupnih troškova Bajera za obeštećenja na čak 10 milijardi dolara.

Na berzi u Frankfurtu akcije Bajera su na kraju prošle sedmice zabeležile neznatno kretanje, mada su od pre godinu dana, od kada je završena akvizicija Monsanta, do sada izgubile više od 40 procenata svoje vrednosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор