Nemačka odbacuje strana uplitanja u njenu energetsku politiku

Nemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na njenu energetsku politiku, jer o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, poručio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kao odgovor na najavljene sankcije Vašingtona po pitanju gasovoda Severni tok 2, koji grade Nemačka i Rusija.

“O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom“, naglasio je Mas u svom saopštenju, komentarišući nacrt američkog budžeta za narednu godinu, koji je predat predsedniku SAD Donaldu Trampu na potpisivanje.

Naime, Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao je nacrt budžeta za 2020. godinu, u kojem je jedna od stavki i „suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima“, a u okviru koje su predviđene sankcije usmerene protiv novih gasovoda Severni tok 2 i Turski tok.

Projektom Severni tok 2 obuhvaćena je izgradnja dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji kreće od obala Rusije i ide po dnu Baltičkog mora sve do Nemačke, prolazeći i kroz teritorijalne vode i ekonomske zone Finske, Švedske i Danske.

Novi gasovod bi trebalo da bude izgrađen pored već postojećeg gasovoda Severni tok, a njegovo puštanje u rad planirano je u sledećoj godini, prenosi b92.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор