Nemačka izbila na prvo mesto po prodaji elektromobila

Nemačka će se ove godine po prvi put naći na prvom mestu u Evropi po prodaji električnih automobila, smenjujući na toj poziciji dugogodišnjeg lidera na polju e-mobilnosti, Norvešku.

Prema podacima Agencije za informisanje o prometu na putu (OFV), u Norveškoj je u novembru registrovano nešto manje od 3.700 novih električnih automobila, što je za oko 27 procenata manje u odnosu na isti mesec prošle godine. U istom mesecu je, prema podacima Federalnog tela za promet (KBA), u Nemačkoj broj novih registracija elektromobila porastao za oko devet posto, na više od 4.600.

Računica pokazuje da je u ovoj godini u Nemačkoj registrovano oko 57.500 električnih automobila, a u Norveškoj nešto manje, oko 56.900. Kada se govori o tržišnom udelu elektromobilnosti, podaci KBA pokazuju da je ona u novembru u Nemačkoj iznosila samo 1,6 posto, dok je u Norveškoj, uprkos padu, vrednost i dalje bila na nivou od 36,9 procenata.

Razvoj će se u narednoj godini verovatno nastaviti, budući da nemački proizvođači automobila predviđaju da će, zahvaljujući većoj promociji automobila sa alternativnim pogonima, mali segment e-automobila doživeti snažan rast, javlja investitor.me.

Prodaja električnih automobila i automobila sa hibridnim motorima povećaće se već u ovoj godini za dve trećine, na oko 300.000 novih vozila, navelo je u saopštenju prošle sedmice Udruženje međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор