Nemačka ne može da poveća broj vlasnika elektromobila

U nastojanju da poveća broj vlasnika električnih automobila, Nemačka se suočava sa znatnim problemima, budući da većina građana kod svojih kuća nema mogućnost punjenju takvih vozila, pokazuje istraživanje Nemačkog automobilskog kluba (ADAC).

Dve trećine Nemaca živi u stanovima i nema dovoljno potrebnih uslova za punjenje električnih automobila kod kuće, a i u slučaju da u blizini postoji podzemno parkiralište, 96 posto njih nema ni jednu jedinu utičnicu, navodi se u istraživanju. ADAC je anketirao 310 kompanija za trgovinu nekretninama u 11 velikih gradova, koje zajedno upravljaju sa 4.815 velikih podzemnih garaža i parkirališta sa više od deset parking mesta i ustanovio da svega 2% njih ima najmanje jednu stanicu za punjenje ili zidnu utičnicu.

„Četiri od pet takvih kompanija nemaju punionice za električna vozila ni u jednoj od svojih zgrada, a u nekoliko parkirališta zidne jedinice za punjenje obično su postavljene u izolovane objekte“, navodi se u istraživanju, a prenosi b92.

Samo četvrtina kompanija obuhvaćenih ovim istraživanjem razmišlja o postavljanju nekog od rešenja za punjenje električnih automobila u sledeće tri godine. Kao glavni razlog za ovako usporenu “modernizaciju” menadžeri navode „neizraženo zanimanje stanara i vlasnika“. Naime, obične utičnice u stanovima nisu pogodne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do paljenja instalacija.

Prema podacima Savezne kancelarije za motorna vozila, od ukupno 47,1 miliona automobila u Nemačkoj, samo 200.000 je električnih ili hibridnih, a kao druge razloge koje upravitelji imovinom navode za slabu popularnost električnih automobila bili bi visoki troškovi, tehnički problemi i pravna nesigurnost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор