U Srbiji proglašeno vanredno stanje

Zbog epidemije korona virusa predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je proglasio vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. Vanredno stanje je odmah stupilo na snagu, budući da je u Srbiji registrovano 48 obolelih, a dve osobe su u teškom stanju.

S tim u vezi, od sinoć su zatvorene granice Srbije, osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva. Predsednik Srbije je istakao da će, osim Kinezima, ostalim državljanima zemalja u kojima su žarišta virusa biti zabranjen ulazak u Srbiju bez izolacije, čak i ako nemaju simptome virusa. Oni koji budu dolazili u našu zemlju moraće da provedu 14 dana u karantinu, a oni koji dolaze iz žarišta korona virusa 28 dana. On je najavio da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih, i poručio da će za kršenje ovih mera slediti zatvorska kazna od 3 godine.

Vlada Srbije je prethodno ograničila cene osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i zabranila okupljanja u zatvorenom za više od 50 ljudi, umesto 100, koliko je prethodno bilo definisano. Takođe je zabranjen i izvoz strateških proizvoda, a lokalne samouprave će ograničiti rad restorana i kafana. Od ponedeljka ujutro biće zatvorene i predškolske, školske i visokoškolske ustanove, a od utorka će krenuti nastava putem TV programa RTS-a, RTS Planete i digitalnih udžbenika.

Kao primarni razlog uvođenja vanrednog stanja Vučić je naveo nužnost da se uradi sve što je moguće kako bi se pomoglo ljudima, a pogotovu starima. Vlada Srbije je uputila preporuku svim građanima starijim od 65 godina, da posebno ograniče svoje kretanje i da u što manjoj meri izlaze iz kuće, budući da su oni najugroženija grupa stanovništva.

Nakon ove odluke, Vlada Srbije propisaće mere u vanrednom stanju koje podrazumevaju odstupanja od ljudskih i manjinskih prava. Te mere mogu da traju najduže 90 dana, a po isteku tog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima, propisuje Ustav Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор