Neograničeni krediti za nemačka preduzeća

Zbog zdravstvene krize izazvane sa korona virusom nemačke kompanije će moći da raspolažu sa neograničenim kreditnim programima, najavili su ministar finansija Olaf Šolc i ministar ekonomije Peter Altmajer.

Prema rečima Altmajera, u okviru drastično uvećanih garancija državne banke KfW preduzećima će biti na raspolaganju pola biliona eura. Vlada će, za početak, KfW banci staviti na raspolaganje 20 milijardi eura, a Altmajer je istakao da sada trenutak „za zajedničkih pristup“, zbog čega neće biti gornje granice kada su u pitanju kreditne sume KfW.

– Naša zemlja je pred veoma ozbiljnom situacijom, ali zahvaljujući dobrom stanju budžeta država može da učini ono što je neophodno. Programi pomoći preko banke KfW odnose se na mala, srednja, ali i veoma velika preduzeća, a vlada će, uz to, firmama pomagati i poreskim olakšicama – naglasio je Šolc, a prenosi Zidojče cajtung.

Vlada je pripremila plan koji predviđa tri faze, u zavisnosti od razvoja situacije. U prvoj fazi će se sredstvima za spasavanje i kreditima rešavati kratkoročni problemi sa likvidnošću i isplatom nadoknada radnicima koji nisu stalno zaposleni, u drugoj će firmama biti na raspolaganju fleksibilniji krediti, a u trećoj nastupaju „konjunkturni programi u velikom stilu“, u slučaju da preduzeća moraju da u velikom obimu prilagođavaju proizvodnju ili da im preti zatvaranje. U takvoj situaciji moguće je i donošenje moratorijuma na plaćanje poreza.

Na pitanje kojim će se redom pomagati preduzećima, Šolc je odgovorio: „Hvala Bogu da ne moramo da donesemo tu tešku odluku, jer jednostavno imamo dovoljno novca. Možemo pomoći svima i to ćemo i učiniti“. Kao jedno od rešenja, Altmajer ne isključuje mogućnost privremenog povećavanja državnog udela u strateški važnim preduzećima, ali ne misli da bi takvih slučajeva bilo mnogo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор