Instant krediti KfW banke za male i srednje firme u Nemačkoj

Nemačka savezna vlada će zbog krize izazvane pandemijom korona virusa pomoći malim i srednjim preduzećima putem instant-kredita koje će odobravati državna razvojna banka KfW, saopštava banka.

Prema rečima nemačkog saveznog ministra ekonomije i energetike, Petera Altmajera, mala i srednja preduzeća čine 99,5 procenata ukupnog broja kompanija u ovoj zemlji, pa je od presudne važnosti da im se pomogne, prenosi Nova ekonomija.

– Zato uvodimo dodatni opsežni paket zaštite za naš sektor srednje veličine. Uvešćemo instant kredit KfW banke, za koji će država preuzeti 100 posto kreditnog rizika, a rokovi će biti produženi na 10 godina – rekao je Altmajer.

Savezni ministar finansija Olaf Šolc je ovim povodom podsetio da program instant zajmova predstavlja dodatak na već postojeće mere i istakao da je namenjen malim i srednjim preduzećima kojima je brzo potrebna pomoć pod posebnim uslovima. On je poručio da su i svi ostali paketi državne pomoći i dalje dostupni privrednicima.

Kako je rekao glavni izvršni direktor KfW Ginter Brojnig, ova banka će raditi sa drugim bankama kako bi učinila sve što može da bi obezbedila tehničke preduslove za brze isplate. On je dodao da u KfW banci očekuju veliki broj prijava.

Instant kredite KfW banke moći će da dobiju srednja preduzeća koja su ostvarila profit u prošloj godini ili u proseku tokom protekle tri godine, ako imaju više od 10 zaposlenih, ako su na tržištu aktivna najkasnije od 1. januara prošle godine i ukoliko pre 31. decembra nisu imala finansijske probleme. Takođe, da bi mogle da podnesu zahtev za kredit, kompanije će morati da dokažu da im je finansijsko stanje u tom periodu bilo uredno.

Rok za otplatu ovog instant-kredita iznosi 10 godina, sa kamatom od 3 procenta, a proces odobravanja kredita neće podrazumevati dodatnu procenu rizika od strane banke ili KfW, što će ubrzati postupak odobravanja kredita. Ovaj program sada čeka na odobrenje Evropske komisije (EK).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор