Nemačka prva u svetu po izvozu medicinskih proizvoda

Nemačka je na prvom mestu u svetu po izvozu medicinskih proizvoda, dok su Kina i Singapur prvi po izvozu maski i respiratora, navodi se u izveštaju Svetske trgovinske organizacije (WTO), iz kog se vidi i da se u vreme pandemije korona virusa sapun carini po najvišim stopama.

Vrednost ukupnog izvoza lekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala dostigao je u 2019. godini 996 milijardi dolara, ili za šest posto više nego u 2018. godini, prenosi agencija Hina.

U prošloj godini Nemačka je bila najveći izvoznik, sa 136,2 milijarde dolara i 14 posto učešća u svetskom tržištu, na drugom mestu su SAD, sa 116,6 milijardi dolara i tržišnim udelom od 12 posto, dok je na trećem mestu Švajcarska, sa 90 milijardi dolara vrednim izvozom i 9 posto učešća u globalnom tržištu. Ove tri zemlje čine nešto više od trećine svetskog izvoza medicinskih proizvoda.

Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, vrednost uvoza medicinskih proizvoda porasla je u prošloj godini za 5 procenata, premašivši nivo od 1.000 milijardi dolara. Tako je ukupna vrednost globalne razmene medicinskih proizvoda dostigla u 2019. oko 2.000 milijardi dolara, što je na nivou od 5 posto vrednosti ukupne globalne robne razmene.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор