Bajerov lek protiv malarije u borbi protiv korone

Nemački farmaceutski gigant Bajer aktuelizovao je svoj lek protiv malarije „Resohin“, koji je razvio pre više decenija, a koji se pokazao kao delotvoran u borbi protiv korona virusa, javlja dnevnik Bild.

Ukupno 600.000 tableta ovog leka, koji je baziran na hlorokinu, Bajer je dopremio u Nemačku i tu ga uskladištio. Prema rečima direktora Bajera, Vernera Baumana, Resohin će se od sada proizvoditi isključivo za dobrobit stanovništva, a vlada će ga tokom krize, dobijati potpuno besplatno. Ovim povodom Bauman je na televiziji N-TV rekao da su postojeći lekovi trenutno najveća nada.

– Lekovi koje tek treba razviti neće stići blagovremeno, a neće ih biti ni u dovoljnim količinama na raspolaganju, dok je Resohin već na raspolaganju – istakao je Bauman i poručio da će Bajer učiniti sve da ovoga leka bude na tržištu u dovoljnim količinama, ukoliko se pokaže da je stvarno delotvoran.

Lek Resohin Bajer je razvio još tokom 30-tih godina prošlog veka. Ponovo je postao aktuelan od kada je globalna pandemija korona virusa uzela maha, a nakon što su testovi pokazali da sprečava razmožavanje ovog virusa koji izaziva ozbiljna zapaljenja pluća i u velikom broju slučajeva je letalan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор