Klimatiski aktivisti u borbi protiv frankfurtskog auto-salona

Manje od dve nedelje do otvaranja 68. Međunarodnog sajma automobila u Frankfurtu organizatori se suočavaju sa ozbiljnim problemima nedolaska pojedinih izlagača i najavom protesta klimatiskih aktivista, a prošle sedmice je u jednoj prodavnici oštećeno više od 40 luksuznih Jaguara, Land Rovera i Aston Martina.

Na ovogodišnjem frankfurtskom Sajmu automobila, od 12. do 22. septembra, zbog prevelikih troškova zakupa prostora i zastarelog koncepta izložbe neće biti nekih poznatih izlagača, a ozbiljan problem predstavljaju i najave javnih nereda klimatskih aktivsta, koji pozivaju ljude da se 14. septembra pridruže protestima protiv automobilske industrije.

Organizatori su stoga prinuđeni da pojačaju mere bezbednosti, a policija već istražuje grupu koja sebe naziva “Rocks in the Gearbox” (kamenje u menjaču), a koja je preuzela odgovornost za demoliranje više od 40 luksuznih automobila početkom protekle sedmice u prodajnom salonu automobila u Kronbergu na periferiji Frankfurta. Naime, vetrobranska stakla i prozori, poklopci motora i ostali delovi limarije vozila razbijeni su metalnim predmetima, kao i staklena vrata na samom salonu, a vandali su koristili maljeve i pajsere.

Nemačko udruženje proizvođača automobila (VDA) je pokušalo da umanji negativnu percepciju o automobilskoj industriji, pozivajući „zelene“ aktiviste iz Greenpeacea i Deutsche Umwelthilfe na panel raspravu 5. septembra u Berlinu, gde će zajedno sa čelnicima iz Daimlera, BMW-a i VDA razgovarati o klimatskoj krizi i mobilnosti budućnosti. Portparol VDA Eckehart Rotter je s tim u vezi poručio da su u bliskom kontaktu sa organima bezbednosti i da će kontrola ulaza biti pooštrena, kao i svaki put u vreme sajma automobila, s obzirom na moguće spontane nerede, prenosi agencija Rojters.

Grupa ekoloških aktivista “Rocks in the Gearbox” se oglasila saopštenjem u kojem najavljuje da će Frankfurt opet pokrenuti propagandni šou u kojem se slavi razarajući i zastareli model saobraćajnog sistema. Oni smatraju da je zapravo reč o “profitu koji se stvara preko leđa najsiromašnijih i na štetu budućih generacija”, zbog čega kažu da je “došlo vreme da se ubaci kamenje u mjenjače kapitalističke i automobilske logike profita”. Aktivisti traže i detaljniji nadzor radnih uslova u srodnim industrijama, uključujući transport tereta, industriju pamuka i gume, kao i u rudarskoj industriji retkih prirodnih elemenata koji se koriste u elektronici i proizvodnji baterija.

Inače, klimatski aktivisti su ranije ovog meseca zauzeli železničke pruge koje snabdevaju Volkswagenovu fabriku u Volfsburgu, nakon čega je policija iz tog nemačkog grada saopštila da su započeli istragu o potencijalno opasnom ometanju železničkog i brodskog transporta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор