Državnu pomoć traži 650.000 nemačkih preduzeća

Skoro 650.000 nemačkih preduzeća zatražilo je u prvoj nedelji aprila državnu nadoknadu za svoje radnike zbog smanjenog obima posla, što je za 40 posto više u odnosu na poslednju nedelju marta, kada je bilo registrovano 470.000 zahteva.

Prema navodima nemačke savezne Agencije za rad, za sada se još uvek ne zna tačno koliki broj zaposlenih je obuhvaćen, budući da poslodavci još nisu saopštili konačne liste, ali nemačka vlada očekuje da će biti više od dva miliona delimično nezaposlenih.

Zahtevi za državnu nadoknadu pristižu iz svih grana privrede, a posebno iz oblasti trgovine i gastronomije. Naime, u ovoj zemlji su zatvorene sve prodavnice, a rade samo one koje prodaju osnovne namirnice, restorani i kafići, a veliki broj događaja je otkazan kako bi se zaustavilo širenje pandemije korona virusa.

Nemački sistem delimične nezaposlenosti predviđa državnu nadoknadu od 60 do 67 procenata neto zarade radnika. Ovaj mehanizam pomoći država je dosta koristila tokom međunarodne finansijske krize, kompenzujući na taj način rizik od masovnog otpuštanja zaposlenih.

Na zahtevima velikih nemačkih kompanija za državnu pomoć našlo se i 80.000 Folksvagenovih radnika, kao i 62.000 Lufthanzinih zaposlenih koji rade u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор