Pomoć od tri minimalne zarade za oko 350.000 firmi

Za državnu pomoć u vidu tri minimalne zarade po radniku do sada se prijavilo oko 350.000 firmi u Srbiji, dok se za odlaganje naplate poreza i doprinosa prijavilo oko 30.000 pravnih lica uz obuhvat oko 240.000 radnika, naveo je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

On je objasnio da će na ovaj način nastati evazija uplata u budžet od oko 6-7 milijardi dinara, ali, kako je istakao, Srbija to može da podnese, jer te obaveze nisu nestale niti su otpisane, pa će država moći da računa na taj novac u naredne dve godine. Sredstva će biti isplaćivana mesečno, svakog 15. u mesecu, a mehanizam kontrole će obezbediti da se ne koriste nenamenski, već da su potrošena na radnike, rekao je Stevanović gostujući na TV B92.

– Najviše ljudi koji su tokom vanrednog stanja izgubili posao su zaposleni po ugovorima raznih vrsta, dok stalno zaposlenih gotovo da i nema u toj kategoriji. Analiza šifri delatnosti onih onih koji su se prijavili za kredite kao još jednu meru pomoći privredi pokazuju najšire moguće efekte ove krize – rekao je Stevanović i dodao da su poslodavci pokazali vrhunsku solidarnost, a država to ispratila svojim merama.

On je apelovao na firme da dobro analiziraju potrebne procedure i dokumenta na sajtu PKS i poručio da će brzina isplaćivanja državne novčane pomoći zavisiti od toga koliko su privrednici efikasni u dostavljanju dokumentacije.

Osvrnuvši se na rad svog ministarstva, Stefanović je rekao da nije realno da će se u tekućoj godini uraditi sve ono što je bilo planiralo, jer se novac sada troši tamo gde je potreban. Naime, Ministarstvo privrede je smanjilo svoj budžet za 20 procenata i stavilo ga na raspolaganje ministarstvu finansija, pri čemu je, kako je naglasio, deo budžeta koji je bio namanjen privlačenju investicija ostao isti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор