Za likvidnost ažurnih firmi dve milijarde eura na tri godine

Država Srbija će kroz bankarski sistem finansirati budžetskim sredstvima deo likvidnosti preduzeća sa dve milijarde evra na period od tri godine, a uslov je da su u periodu pre pandemije redovno izmirivale svoje obaveze prema državi, bankama i poslovnim partnerima.

U narednih sedam do deset dana banke će razraditi paket mera državne pomoći privredi i definisati kako i na koji način će odobravati novac koji je pre svega namenjen za obrtna sredstva firmi (likvidnost), kako bi mogle da izmiruju svoje tekuće obaveze, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Vladimira Vasića, nekoliko kriterijuma će biti primenjeno da bi se dobila ova garantna šema koja služi da se prevashodno ojača poverenje između države, banaka i privrednika.

– Da su izmirivali redovno obaveze prema državi, prema bankama, poslodavcima. To je minimum uslova koji će biti da bi mogli da apliciraju za sredstva iz ovog paketa. Ovaj paket je povoljan za privrednike, jer je reč o kreditima koji će biti plasirani u dinarima. Jedan deo novca banke će davati za izmirivanje dospelih obaveza, a drugi kroz kredite za finansiranje novih projekata preduzeća – rekao je Vasić i dodao da će država garantovati za buduće plasmane u iznosu od 24 posto, što je mera koja treba da, osim novca, „upumpa“ i dodatno poverenje u ceo finansijski lanac u zemlji.

On je naveo da je jedno od istraživanja pokazalo da 70 posto privrednika u Srbiji tvrdi da u poslovanju trenutno ima probleme koji se najčešće odnose upravo na tekuću likvidnost, isplatu plata, obaveza prema državi, bankama…

– Banke su i dalje stabilne i likvidne, kao i država, a agencija Fič je pre nekoliko dana izašla sa potvrdom rejtinga naše zemlje na nivou od BB+. To potvrđuje da se poslednjih godina radilo dosta po pitanju discipline javnih finansija što sada državi daje mogućnost da reaguje iz sopstvenih rezervi – navodi Vasić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор