APR krajem godine gasi još oko 15.000 firmi

Krajem avgusta Agencija za privredne registre je prinudno likvidirala 23.000 privrednih društava, a do kraja godine počeće brisanje još oko 15.000 preduzeća koja za to ispunjavaju uslove, poručio je direktor APR – a Milan Lučić.

On je objasnio da su krajem avgusta ugašene „mrtve firme“ i da će taj proces biti nastavljen oko Nove godine kroz prinudnu likvidaciju 15.000 privrednih društava koja nisu predala završne račune za 2016. i 2017. godinu.

– Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji je bio na javnoj raspravi do 2. septembra i trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, a APR će na osnovu njega ući u izmenu informacionog sistema kako bi bio još jeftiniji i jednostavniji za korisnike – rekao Lučić i podsetio da je informacioni sistem APR već pet godina potpuno elektronski.

Direktor APR – a je istakao da je evidencija „stvarnog vlasništva“ (stvarnih vlasnika kapitala) počela sa radom u decembru prošle godine i da se do sada upisalo 80 posto obveznika. On je naglasio da je evidencija besplatna i upozorio da su za vlasnike privrednih društava zakonom predviđene prekršajna i krivična odgovornost ukoliko se ne upišu kao stvarni vlasnici, jer će biti izmenjen zakon koji će ovlastiti APR da podnosi prekršajne prijave za one koji to ne urade.

– Reč je o desetinama hiljada predmeta i mi ćemo to vrlo brzo uraditi. Od 20 procenata onih koji se nisu evidentirali, bar 95 posto njih to nije uradilo zbog neznanja, neažurnosti i slično, a prekršajna kazna iznosi od 50.000 do dva miliona dinara po čoveku – poručio je Lučić.

On je dodao da je APR pri kraju novog projekta E-lizing, koji će startovati od 1. januara, kao i da aktivno radi i na uspostavljanju centralne evidencije zdravstvenih ustanova, jer je Zakon o zdravstvenoj zaštiti obavezao APR da u roku od 18 meseci od njegovog donošenja uspostavi takvu evindeciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор