Bundesbanka se protivi zabrani naplate negativnih kamata

Nemačka centralna banka, Bundesbanka, protivi se inicijativi da se poslovnim bankama zabrani naplaćivanje troškova negativnih kamatnih stopa od štediša, prenosi agencija Rojters.

Prema rečima člana upravnog odbora Bundesbanke Joakima Virmelinga, potrošače treba zaštititi, ali banke moraju imati manevarski prostor za upravljanje troškovima. Njegovi komentari poklopili su se sa aktuelnom raspravom u Nemačkoj i u drugim evropskim zemljama po pitanju da li bankama treba dozvoliti da na klijente prebacuju troškove negativnih kamata, koji se tiču novca poslovnih banaka deponovanog u centralnoj banci.

Kako se navodi u predlogu bavarskog premijera Markusa Zedera, poslovnim bankama bi trebalo zabraniti da naplaćuju negativne kamatne stope građanima za štednju manju od 100.000 eura. On je upozorio da će, ukoliko se bankama potpuno zabrani naplata negativnih kamatnih stopa, one mogle ostati bez instrumenta koji bi im osigurava profitabilnost kao važan zaštitni mehanizam za finansijski sistem i podsticanje investicija.

Evropska centralna banka od 2014. godine naplaćuje zajmodavcima deponovanje gotovine stopom na depozite od minus 0,4 procenta. Samo u prošloj godini poslovne banke u Nemačkoj su centralnoj banci uplatile 2,4 milijarde eura za držanje gotovine, navela je nemačka vlada u odgovoru na parlamentarnu istragu o negativnim kamatnim stopama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор