Nemačka i Francuska sve više posežu za kreditima

Porast kreditiranja u eurozoni tokom prošlog meseca se zadržao na stabilnom nivou, međutim, podaci po pojedinačnim zemljama pokazuju prisustvo sve većeg jaza između perifernih članica i jezgra, prenosi agencija Rojters.

Prema poslednjim podacima koje je objavila Evropska centralna banka (ECB), kreditiranje domaćinstava je u zoni eura povećano za 3,3 posto i zadržalo je stabilan tempo rasta pet meseci zaredom, dok je kreditiranje privrede veće za 3,8 posto, što je u skladu sa majskim rastom.

Međutim, pokazatelji kreditne aktivnosti po pojedinačnim zemljama daju nešto drugačiju sliku, jer je prošlog meseca u Nemačkoj i Francuskoj poraslo kreditiranje kompanija, dok je u Italiji i Španiji smanjeno, što Evropskoj centralnoj banci sve više otežava kreiranje monetarne politike za blok tako heterogenog sastava, ocenjuje Rojters.

S obzirom na to da je tokom najvećeg dela protekle godine ekonomija eurozone bila u teškoćama, ECB je već najavila labavljenje monetarne politike, a sada je jedino ostalo pitanje da li će najaviti dodatne podsticaje ili će sačekati do septembra. Po oceni britanske agencije, obim u kojem bi ECB delovala verovatno će izazvati žestoku debatu, jer se stavovi o ekonomskom usporavanju razlikuju, kao, uostalom, i sami podaci.

Najnovije brojke Centralne banke pokazuju da je u junu korporativno kreditiranje u Francuskoj poraslo za 7,4 posto, a u Nemačkoj za 7,1 posto, uprkos tome što se ogroman proizvodni sektor u Nemačkoj bori sa dugotrajnom recesijom. Nasuprot tome, kreditiranje kompanija u Italiji i Španiji je respektivno smanjeno za 1,3 i 1,7 procenata, a odstupanja su takođe uočena i kod podataka koji se tiču kreditiranja domaćinstava, iako ona nisu toliko izražena.

Protivnici daljeg ublažavanja monetarne politike od strane ECB-a naglašavaju da se ekonomija po svoj prilici poslednjih meseci stabilizovala, budući da nezaposlenost i dalje pada i da su se pokazatelji poverenja stabilizovali, dok anketa Centralne banke o kreditiranju ukazuje na skromnu, ali stabilnu aktivnost.

Međutim, prema jednom tek objavljenom istraživanju, industrijski sektor eurozone je u padu, što potkrepljuje zabrinutost da će se njegovi problemi ipak preliti na ostatak ekonomije i još više smanjiti ukupni rast, navodi Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор