Električni automobili više štete klimi nego dizelaši!

Nemački naučnici su, nakon nedavnog istraživanja i analize dobijenih podataka, ukazali da električna vozila pomažu stabilizaciji klime samo na papiru, a da su, zapravo, štetniji po okolinu od automobila sa dizel motorima.

Izveštaj za nemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo napisao je profesor fizike iz Kelna Christoph Buchal, zajedno sa kolegama Hans-Dieterom Karlom i Hans-Wernerom Sinnom. Oni su naveli da, kada se u obzir uzmu emisije ugljen-dioksida iz procesa proizvodnje baterija i neobnovljivih izvora električne energije u Nemačkoj, može se zaključiti da električni automobili opterećuju klimu 11 do 28 posto više od dizel automobila.

Naime, baterija za Tesla Model 3 proizvodi 11 do 15 tona ugljen-dioksida. Sa životnim vekom baterije od 10 godina i kapacitetom da se pređe 15.000 kilometara godišnje, to bi značilo 73 do 98 grama ugljen-dioksida po kilometru. Ukoliko se u obzir uzme i emisija ugljen-dioksida koji stiže iz elektične mreže, Tesla emituje između 156 i 181 gram ugljen-dioksida po kilometru, što je znatno više od dizel Mercedesa, tvrde autori ove studije, a prenosi Bizlife.

Svetski proizvođači vozila planiraju da u narednim godinama većinu svojih ponuda prebace na električne automobile, ali autori ovog istraživanja poručuju da bi za klimu na našoj planeti motori koje pokreće metan bili daleko efikasniji, jer su njihove emisije ugljen-dioksida manje za trećinu u odnosu na dizel motore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор