Daimler zbog troškova okončava saradnju sa Renaultom

Nemački automobilski gigant Daimler planira da do 2021. godine snizi troškove brenda Mercedes-Benz za 6 milijardi eura, u sklopu čega razmatra i mogućnost okončanja saradnje sa Renault-Nissan alijansom.

Kompanija, takođe, planira da uštedi i dodatne dve milijarde u odeljenju Daimler kamiona, što će sve ukupno uticati na otpuštanje čak 10.000 radnika na nivou cele kompanije. Nemački „Manager Magazin“ tvrdi da ovakve najave predstavljaju deo strategije štednje novog izvršnog direktora Daimlera Ole Kalenijusa.

Naime, nemački proizvođač je u februaru najavio uvođenje obimnih mera štednje, nakon što je u poslednjem kvartalu prošle godine operativni profit kompanije pao za čak 22 posto, što je u velikoj meri bilo uslovljeno trgovinskim ratovima, preokretom u automobilskoj industriji i rastom troškova zbog razvoja električnih vozila. Uz sve to, greške u elektronskom sistemu na čak 30.000 vozila proizvedenih u Tuskalusi u SAD, koštaće Mercedes još dve milijarde eura.

Nemački magazin navodi da za sada nema detaljnih informacija o načinima okončanja saradnje Mercedesa i Renault-Nisana, a pretpostavlja se da bi se to moglo desiti neobnavljanjem zajedničkih projekata, kao što su paralelni razvoj Mercedes-Benz X-klase i Nissan Navare, i Smart For Four i Renault Twingo modela. Pored toga, Mercedes je sa Renoom razvijao i Renaultovu fabriku u Francuskoj i Infinitijevu (Nissanov premijum podbrend) u Meksiku, kao i motore za svoje modele, poput nove A-klase.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор