Srbija je od danas i punopravna članica CERN-a

Srbija je od danas i zvanično 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), a ceremoniji podizanja zastave ispred CERN-a prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Srbija je u martu ove godine postala 23. članica CERN-a, nakon što je ta organizacija primila i formalnu potvrdu UNESKO-a da je naša zemlja pristupila konvenciji CERN-a. Pored srpske premijerke, na zvaničnoj ceremoniji prijema govorile su i generalna direktorka CERN-a Fabiola Đanoti i predsednica Saveta ove organizacije Ursula Basler, nakon čega je usledilo podizanje srpske zastave na platou na kojem su zastave svih država članica.

Spremnost Srbije za punopravno članstvo pokazali su uspesi naših fakulteta i instituta koji i danas važe za značajne partnere te renomirane naučne organizacije, ali ulaganja Vlade Srbije od više od 90 miliona eura u naučnu i inovacionu infrastrukturu u zemlji, kao i osnivanje Fonda za nauku, čime je omogućeno konkurentno finansiranje i veće ulaganje u oblast nauke.

Na realizaciji eksperimenata u CERN-u trenutno učestvuje 85 istraživača iz Srbije, među kojima i studenti doktorskih i master studija naših fakulteta. Punopravno članstvo naše zemlje značajno je za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji, a pozicioniraće nas kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz oblasti nauke, tehnologije i inovacija.

CERN je najveća laboratorija za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hadronski sudarač), čija ukupna dužina iznosi 27 kilometara, a nalazi se na prostoru ispod Francusko-Švajcarske granice u Ženevi. Ovaj naučni centar je osnovan 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača bila je i bivša Jugoslavija. U CERN-u trenutno radi 2.500 naučnika, uz podršku još 12.000 saradnika širom sveta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор