„ComTrade“ potpisao partnerstvo sa CERN-om

made-in-germany-rs-comtrade-logo

Srpska kompanija „ComTrade“ jedna je od deset svetskih ICT firmi koje su sa Evropskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN) potpisale partnerski ugovor o saradnji sa ciljem da se olalakša pristup i obezbedi efikasnije upravljanje sistemom za skladištenje podataka CERN-a.

– Važna istraživanja koja CERN omogućava širom sveta zavise od brzine i lakoće pristupa ogromnoj količini podataka koji se svakodnevno kreiraju. Ponosni smo što smo članovi CERN-ove otvorene laboratorije (CERN opelab) i nestrpljivi da istraživačima pružimo maksimalnu podršku u efikasnijem pristupu podacima. „ComTrade“ je vodeći provajder infrastrukturnih IT rešenja koja obuhvataju skladištenje podataka, sistem menadžment, upravljanje mrežama i kreiranje aplikacija. Sa više od 1.000 softverskih inženjera, „ComTrade“ je jedan od najvećih evropskih provajdera IT rešenja i partner vodećih svetskih kompanija kao što su „Microsoft“, HP, „Oracle“ i „Citrix“ – objasnio je Veselin Jevrosimović, predsednik grupacije ComTrade, a prenosi “eKapija”.

U skladu sa svojom misijom da proučava osnovne delove materije, CERN sakuplja i deli podatke sa partnerskim naučnim institucijama širom sveta. Iz eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču čestica (LHC), CERN-ov data centar sakupi više od 30 petabajta podataka godišnje, a upravo “EOS Large Scale Storage System” predstavlja temelj za njihovu dalju obradu, sa instalacijama koje podržavaju čak 140 petabajta skladišnog prostora. S obzirom da se količina informacija koju donose eksperimenti na akceleratoru dramatično povećava, kao i broj naučnih organizacija koje učestvuju u ovim istraživanjima, CERN planira da omogući otvoreni pristup EOS sistemu, kako bi spoljnim saradnicima olakšao pristup i korišćenje informacija, navodi se u saopštenju ComTrade-a.

– Neophodno je postići efikasno upravljanje ogromnom količinom podataka koji konstantno rapidno rastu. Mi omogućavamo pouzdan pristup i podršku istraživačima koji učestvuju u eksperimentima. „ComTrade“-ova ekspertiza će biti od velike pomoći u daljoj podršci naučnoj zajednici, posebno u uslovima kada sa količinom podataka raste i broj uključenih u eksperimente – rekao je Alberto Di Meglio, upravnik CERN openlab-a.

Projekat “CERN openlab” realizuje se kroz javno-privatno partnerstvo koje ubrzava razvoj naprednih rešenja za LHC zajednicu širom sveta, ali i za šira naučna istraživanja. Kroz ovu otvorenu laboratoriju, CERN sarađuje sa vodećim ICT kompanijama i istraživačkim institutima, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu