Srbija rekorder u privlačenju grinfild investicija!

U najnovijem broju britanskog lista „Fajnenšel tajms“ objavljen je tekst o privrednim potencijalima Srbije, u kojem se navodi da je, sa 107 projekta vrednih 5,8 milijardi dolara, Srbija u prošloj godini privukla rekordnu količinu direktnih stranih grinfild investicija.

„Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po broju stanovnika, privukla je prošle godine neviđenu količinu direktnih stranih grinfild investicija. Reč je o 107 projekata u vrednosti od 5,8 milijardi dolara, u poređenju sa godišnjim prosekom od 69 projekata od 2014. godine“, navodi se u istraživanju „fDi Markets-a“, servisu „Fajnenšel tajmsa“ specijalizovanom za praćenje kretanja grinfild investicija.

U analizi se dalje navodi da je Srbija u 2018. godini privukla više grinfild investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu u odnosu na svoj bruto domaći proizvod, kao i da su takođe dobre rezultate ostvarile i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija. Kako se ističe, obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnim sektorima industrije automobilskih komponenti, hrane i duvana, tekstila i nekretnina, sa zajedničkim udelom od 54 posto u ukupnim ulaznim SDI projektima.

– Srbija ima dobar geografski položaj i unapređenu infrastrukturu. To je najveća država u jugoistočnoj Evropi koja nije članica EU i koja ima dobre sporazume o slobodnoj trgovini sa nekoliko zemalja kao što su EU, Rusija i Turska, kao i sa susednim zemljama zapadnog Balkana – objasnila je direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Zuzana Hargitai i dodala da zna jednog investitora koji je upravo zatvorio fabriku u Češkoj, jer bi mogao da nađe jeftiniju radnu snagu u Srbiji.

Britanski list piše da su grinfild strane investicije u sektoru automobilskih komponenti u Srbiji neprekidno rasle od 2015. godine, kako u pogledu broja projekata, tako i kapitala, a najveći deo ulaganja stiže iz Nemačke i Južne Koreje. Kako se dalje navodi, automobilska industrija u Srbiji datira iz tridesetih godina prošlog veka, a da danas, prema podacima Razvojne agencije Srbije, ima 10 posto udela u ukupnom izvozu zemlje i zapošljava više od 40.000 ljudi.

U tekstu se podseća da je ove godine kineski proizvođač guma „Šandong Linglong“ započeo gradnju fabrike u Slobodnoj trgovinskoj zoni u Zrenjaninu, u koju će uložiti 800 miliona eura, kao i da je nemački proizvođač auto-komponenti „ZF Friedrićshafen“ uložio više od 100 miliona eura u novi objekat u Pančevu, u kojem će se proizvoditi električna i hibridna vozila i biti zaposleno oko 1.000 radnika. Kompanija Fijat je poslednji značajan ulagač, navodi FT, nakon što je uložila blizu milijardu eura u 2008. godini, dok je proizvođač automobilskih komponenti „Džonson elektrik“ 2016. godine u Srbiji otvorio svoj najveći evropski proizvodni pogon.

FT precizira da se po lakoći poslovanja Srbija na Duing biznis listi Svetske banke nalazi na 48. mestu od 190 ekonomija sveta i da želi da uđe u EU do 2025. godine, iako su tenzije u vezi sa Kosovom jedna od nekoliko prepreka. Bez obzira na to, srpski program reformi je, ocenjuje FT, omogućio zemlji da uspe u svom glavnom ekonomskom cilju, privlačenju investicija, što je stvorilo radna mesta i doprinelo stopi nezaposlenosti od 10,3 posto, najnižoj u poslednjih deset godina.

Na kraju ovog teksta „Fajnenšel tajms“ sugeriše da se sada Srbija mora preusmeriti ka drugim ciljevima, kao što su bolja integracija direktnih stranih grinfild investicija sa lokalnom ekonomijom, kako bi domaće kompanije mogle da imaju koristi od prenosa znanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор