Srpska ekonomija zaslužna za rast celog regiona

U najnovijem kvartalnom izveštaju Evropske komisije (EK) o ekonomskom napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, navodi se da je srpska ekonomija najveća u regionu i najzaslužnija za dobre ekonomske rezultate celog Zapadnog Balkana.

Po rečima srpskog ministra finansija Siniše Malog, još jednom je potvrđeno da je Srbija ekonomski lider na Zapadnom Balkanu i da ima značajno veći rast od prosečnog rasta u regionu, ali i u Evropskoj uniji.

– Izveštaj Evropske komisije je potvrda da je Srbija na dobrom putu, a tome je doprineo veliki broj investicija koji je realizovan u našoj zemlji. Rast BDP-a u prva četiri meseca ove godine iznosio je 4,6 posto u odnosu na isti period prošle godine. Inflacija je u julu 1,7 posto, a naša zemlja je prošle godine privukla rekordan broj stranih direktnih investicija, zahvaljujući kojima je otvoreno više od 20.000 novih radnih mesta – objasnio je Mali.

On je istakao da najnoviji izveštaj EK pokazuje da je u regionu Srbija prva od zemalja kandidata i potencijalnih kandidata što se tiče smanjenja nezaposlenosti i otvaranja novih radnih mesta.

– Neophodno je da imamo stabilnu i jaku ekonomiju ako želimo da postanemo punopravni član Unije. Evropska komisija prati rezultate svih zemalja koje su kandidati i ovaj izveštaj je dobar signal za našu zemlju i podstrek da nastavimo još jačim tempom – naglasio je Mali.

U izveštaju Evropske komisije se navodi da se nastavlja ekonomski rast na Balkanu, pri čemu je rast godišnjeg BDP-a u prvom kvartalu 2018. porastao 3,5 posto u poređenju sa prosečnom stopom rasta od 2,7 posto u prethodnom kvartalu. Kako se dalje navodi, najzaslužnija za taj rast je Srbija (rast sa 2,4 u poslednjem kvartalu prošle godine na 4,6 u prvom kvartalu ove godine).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор