Rast BDP-a Srbije u prvom tromesečju manji za 0,6 posto

U prvom kvartalu ove godine realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije bio je, prema desezoniranim podacima, manji za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na isti period prethodne godine veći za 5 posto, objavio je Republički zavod za statistiku.

U prvom tomesečju su značajan međugodišnji rast bruto dodate vrednosti zabeležili građevinarstvo, za 19,6 posto, informisanje i komunikacije za 11,8%, sektor državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite za 11,8% i sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama za 4,5%.

Što se tiče rashoda, realni rast je zabeležen kod svih agregata upotrebe BDP-a. Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani međugodišnje za 3,2 posto, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,4 posto, a izdaci za finalnu potrošnju države za 12 posto.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležila rast od 10,7 procenata, izvoz robe i usluga za 3,1 posto, a uvoz robe i usluga za 8,3 posto, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор