Rast srpskog BDP-a od 5 posto najveći u regionu

Prema najnovijim podacima Evropske komisije (EK), srpska privreda je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5 procenata, što je najveći rast u regionu, ali i u poređenju sa Turskom koja je zabeležila rast od 4,5 posto.

EK ističe u saopštenju da su ovakvom međugodišnjem rastu BDP-a Srbije podjednako doprineli rast bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha. Kako se navodi, rast državne potrošnje se snažno ubrzao za 12 procenata na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 posto. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan i iznosio je 3,2 posto na godišnjem nivou, precizira se u saopštenju.

U izveštaju se navodi i da je u prvom tromesečju 2020. u Srbiji stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 posto, kao i da je u odnosu na prošlu godinu smanjena za 2,4 posto i otprilike za pola u odnosu na nivo od pre pet godina. Nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo je uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali je u maju počeo oporavak, ukazuje Komisija, a prenosi agencija Tanjug.

Prema visini rasta BDP-a, iza Srbije su se našle Crna Gora, sa rastom od 2,7%, Albanija sa 2,5%, Bosna i Hercegovina sa 2%, Severna Makedonija sa 0,2%, a u izveštaju Evropske komisije našla se i južna srpska pokrajina Kosovo sa ostvarenim rastom od 1,3 procenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор