Kod Kovina otvoren najveći vetropark u regionu

U Mramorku kod Kovina juče je pušten u rad najveći vetropark u regionu Zapadnog Balkana, nazvan „Čibuk 1“, vredan 300 miliona eura, sa 57 vetrogeneratora ukupne snage 158 megavata, koji će strujom snabdevati 113.000 domaćinstava u Srbiji.

Vetropark Čibuk 1 će doprineti stabilnosti snadbevanja strujom i omogućiti našoj zemlji da do 2020. godine podmiri 27 posto svojih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora. Pored toga, postrojenje će pomoći i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije, što će sprečiti emisiju više od 370.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Inače, najveći vetropark na Zapadnom Balkanu sedmi je po redu u Srbiji. Iza njegove izgradnje stoje kompanije Vetroelektrane Balkana i Masdar iz Abu Dabija, a investiciju su podržale i Evropska banka za obnovu i razvoj i Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svetske banke. Nova elektrana je uvrštena u grupu povlašćenih proizvođača eletkrične energije, kojima je odobreno finansiranje u sistemu „fid-in“ tarife, prenosi agencija Tanjug.

– Sa svojih 430 gigavat časova proizvodnje energije godišnje, Čibuk 1 će činiti gotovo 1,5 posto naše godišnje proizvodnje energije, čime će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja – objasnio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i dodao da će vetropark proizvoditi energije dovoljno za snabdevanje grada veličine Novog Sada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор