U Izbištu otvorena vetroelektrana Košava 1

U Izbištu kod Vršca otvorena je vetroelektrana „Košava 1“, treći i najveći vetropark kompanije MK Fintel Wind u Srbiji, pušten u rad nakon vetroparkova „Kula“ kod Kule i „La Piccolina“ blizu Vršca.

Izgradnja nove elektrane je trajala dve godine, u nju je uloženo 118 miliona eura, sastoji se od 20 vetrogeneratora, ukupne snage 69 MW, i snabdevaće 45.000 domaćinstava električnom energijom. Prema rečima izvršnog direktora kompanije, Ticijana Đovanetija, započeta je i druga faza projekta, izgradnja vetroparka „Košava 2“, koji će imati 15 vetroturbina.

– Projekti obnovljivih izvora energije nisu važni samo u kontekstu borbe protiv klimatskih promena, već su dobri i za ekonomiju, jer donose velike investicije i na stotine novih poslova – poručio je Đovaneti i najavio izgradnju još jednog vetroparka u Srbiji, u blizini Sombora, koji će biti najveći u Evropi, prenosi eKapija.

Prema rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, realizacija ovog projekta će započeti za 2 do 3 godine, imaće instalisanu snagu od 600 MW, biće konkurentan elektranama na gas i ugalj, a na električnu mrežu će biti povezan za 5 do 6 godina.

– Srbija je apsolutni lider u regionu u prošloj i ovoj godini kada je reč o projektima iz energije vetra. Svake nedelje otvaramo po jedan vetropark. Prošle nedelje smo otvorili jedan u Kovačici, ove u Vršcu, a vrlo brzo ćemo pustiti u rad i „Čibuk“ – najavio je Antić i dodao da svaki ovaj projekat za Srbiju znači tehnološki iskorak.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo je istakao da je saradnja italijanske i srpske kompanije odličan primer ekonomske saradnje dve zemlje. On je podsetio da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija i da ekonomska razmena dve zemlje dostiže 4 milijarde eura, i pri tom poručio da će Italija nastaviti da ulaže u Srbiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор