U Kovačici otvorena najveća vetroelektrana u Srbiji

U Kovačici je pušten u rad najveći vetropark u Srbiji sa 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 MW, investicija izraelske kompanije Enlight, koja će godišnje proizvoditi 300 GWh, ili gotovo jedan procenat ukupno proizvedene struje u našoj zemlji.

Za potrebe najveće vetroelektrane u Srbiji bilo je potrebno izgraditi i rekonstruisati više od 40 km puteva, ukupna vrednost investicije iznosila je 189 miliona eura, a postrojenje će proizvoditi dovoljno električne energije za 68.000 domaćinstava i omogućiti manju emisiju ugljendioksida u atmosferu za 250.000 tona godišnje, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, u Srbiji je proteklih godina postavljen dobar sistem za razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i učinjeni značajni koraci kako bi naša zemlja postala privlačna investitorima, a rezultati tih aktivnosti su posebno vidljivi u Južnom Banatu. On je istakao da je Srbija sa ovom vetroelektranom u kratkom periodu zaokružila cifru od 400 MW instalisanih kapaciteta iz energije vetra.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fisher Kam je rekla da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i poručila da ambasada stalno ulaže napore da se izraelske investicije u Srbiji diversifikuju. Ona je objasnila da se na ovaj način doprinosi cijevima zelene ekonomije Srbije i kvaliteta života građana, kao i smanjenju zavisnosti od uvoznih goriva i jačanju energetske nezavisnosti zemlje. Izrazivši nadu da će uspeh Enlighta privući više investicija čiste tehnologije iz Izraela, ambasadorka je istakla da će to dovesti do objedinjavanja potencijala srpske privrede i izraelske tehnologije.

– Projekat je bio kompleksan jer je multinacionalan, ali na kraju svi dobri projekti se zasnivaju na dobroj saradnji ljudi koji učestvuju. Enlight je u Srbiju došao da ostane, jer su Srbi enegični, patriote i trvrdoglavi kao izraelci, pa je zato i naša saradnja dobra – rekao je Jair Serousi, predstavnik izraelske kompanije koja je u poslednje tri godine najbolja investicija na izraelskoj berzi i koja u Evropi posluje na 10 tržišta.

Projekat vetroparka u Kovačici je razvila kompanija New energy solutiones koja će ubuduće upravljati ovim, za sada najvećim postrojenjem za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор