EU skinula Srbiju sa “sive liste” svetskih poreskih oaza

Savet ministara Evropske unije je uklonio Srbiju sa evropske “sive liste” poreskih rajeva, nakon što se naša zemlja usaglasila sa svim obavezama u oblasti poreske saradnje i pre roka sprovela sve reforme kako bi se uskladila sa EU principima odgovornog upravljanja porezima.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Saveta Evropske unije, Srbija je 30. avgusta 2019. godine ratifikovala Konvenciju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC), prenosi agencija Tanjug.

Sa “sive liste” EU, na kojoj se nalaze zemlje sa neadekvatnim poreskim standardima, a koje su se obavezale na izmenu propisa u skladu sa zahtevima Unije, uklonjeni su i Albanija, Mauricijus i Kostarika, tako da je na ovom spisku sada ostalo još oko 30 jurisdikcija. Ministri finansija EU su se dogovorili da sa liste uklone i Ujedinjene Arapske Emirate i Švajcarsku, koji se takođe smatraju poreskim oazama.

Evropska unija je krajem 2017. godine napravila “crnu” i “sivu” listu svetskih poreskih rajeva, nakon što su otkrivene složene malverzacije kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje svoje poreske obaveze. Mesto na “crnoj listi” znači za države lošu reputaciju, ali i strože kontrole u transakcijama sa EU.

U okviru aktuelne redovne revizije obe liste, ministri su odlučili da sa “crne liste” uklone Emirate, kao i Maršalska ostrva, pa je na listi ostalo još devet jurisdikcija van EU, uglavnom ostrva u Tihom okeanu, koja imaju malo finansijskih veza sa EU. Na “crnoj listi” trenutno se nalaze Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američke teritorije: Američka Samoa, Guam i Američka Devičanska ostrva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор