Izvoz nemačkog naoružanja se približava rekordu

Nemačka trenutno ostvaruje povećan izvoz naoružanja, koji bi do kraja tekuće godine mogao premašiti rekordan nivo od 7,86 milijardi eura, koliko je ova zemlja realizovala izvozom oružja u 2015. godini, javlja agencija DPA.

“Do kraja septemba ove godine nemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrednosti od 6,35 milijardi eura, što je 75 posto više nego u istom periodu prošle godine”, potvrđuju iz savezne vlade, a prenosi capital.ba.

U prvih devet meseci ove godine na prvom mestu po količini kupljenog nemačkog naoružanja nalazi se Mađarska, sa uvozom čija vrednost iznosi 1,77 milijardi eura, a na spisku država koje su u samom vrhu po kupovini oružja iz Nemačke našli su se i Egipat i Alžir.

Nagli porast izvoza oružja ministar privrede Peter Altmaier objašnjava činjenicom da su u prošloj godini mnoge odluke o izvozu oružja u pojedine zemlje stajale na ledu, zbog spora oko tih pitanja nastalog unutar koalicione demohrišćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

Ovo bi se posebno odnosilo na izvoz oružja u zemlje poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje se zbog umešanosti u rat u Jemenu nalaze na listi država u koje je izvoz oružja sporan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор