Srbija prodala obveznice vredne dve milijarde eura

Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu uspešno prodala državne obveznice u vrednosti dve milijarde eura, koje će biti listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu, a na naplatu dospevaju 2027. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Srbija je ovom ponudom izazvala ogromnu pažnju investitora, a bila je među prvima u grupi zemalja čiji je kreditni rejting odmah ispod investicionog. Srbija je i jedina evropska zemlja koja je tokom pandemije korona virusa izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pri tom nema pomoć Evropske centralne banke (ECB) u plasiranju hartija od vrednosti.

Za srpske obveznice interesovanje je pokazalo više od 300 investitora iz celog sveta, među kojima i respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke. Obim prodaje euroobveznica iznosio je dve milijarde eura, sa kuponskom stopom od 3,125%, stopom prinosa od 3,375% i rokom dospeća od sedam godina. Investitori su u početku očekivali da će obveznice biti izdate po većoj kamatnoj stopi, ali je zbog velikog interesovanja kamata znatno smanjena, što govori o poverenju investitora, dodaje se u saopštenju.

Srbija je ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2% u 2019. godini, stopom rasta od 5% u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama. Sve to je uticalo su na smanjenje javnog duga, zbog čega Srbija sada može da podrži dodatno zaduživanje za oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije, objašnjava se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор