Srbija se zbog „švajcaraca“ zadužuje 9 mlrd. din.

Vlada Srbije će emitovati dugoročne državne hartije od vrednosti u iznosu od 8,97 milijardi dinara, kako bi pokrila troškove umanjenja duga građana po Zakonu o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, objavljeno je u Službenom glasniku.

Hartije od vrednosti će biti emitovane 1. oktobra ove godine, sa rokom dospeća 1. oktobra 2024. godine. Obveznice će biti emitovane u nematerijalizovanom obliku, nominalne vrednosti jedan dinar i nosiće kuponsku stopu od četiri procenta godišnje.

U odluci se navodi da će prodajna cena dugoročnih državnih hartija od vrednosti, koje glase na donosioca, biti jednaka nominalnoj vrednosti na dan upisa na vlasničke račune hartija od vrednosti banaka i utvrđivaće se u formi kuponskih obveznica sa godišnjom isplatom kupona.

U odluci se dodaje da se dugoročnim državnim hartijama od vrednosti iz ove emisije može trgovati na sekundarnom tržištu, a mogu biti otkupljene i pre roka dospeća, ukuliko odluku o tome donese ministar finansija ili lice koje on ovlasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор