Beograd dobija 322 Simensove „pametne“ raskrsnice

Nemačka tehnološka kompanija Siemens i Grad Beograd potpisali su ugovor vredan više od dve milijarde dinara, po kojem će srpska prestonica do 2021. godine dobiti 322 „pametne“ raskrsnice za adaptivno upravljanje saobraćajem po principu “zelenih talasa”, što će smanjiti gužve i omogućiti brži protok vozila za 10 do 15 posto.

Ugovor za nabavku opreme, projektovanje i uspostavljanje sistema za adaptivno upravljanje saobraćajem potpisali su generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger, zastupnik Simens Mobiliti Bogdan Kravić i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem pokrivaće takozvanu plavu zonu: širi centar grada paralelno sa autoputem Beograd – Niš, uključujući opštine Voždovac, Palilula i Zvezdara, do izlaza iz Beograda ka Smederevskom putu, levu obalu Dunava duž Zrenjaninskog puta i novobeogradsku stranu do Pupinovog mosta i autoputa za Zagreb.

Nova era saobraćaja u Beogradu podrazumevaće softversko upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom, propusnom moći i zaustavljanem automobila, na osnovu merenja gustine saobraćaja. Pored toga, pametni Simensovi semafori će trošiti svega jedan vat struje, dok sadašnji troše oko 80 vati.

Prema rečima direktora kompanije Siemens Srbija Uda Ajhlingera, u Beogradu će biti uvedene nove tehnologije kakve imaju i gradovi kao što su Beč, Minhen, London i drugi. On je objasnio da će se instaliranjem “pametnih semafora” smanjiti zagušenja u saobaćaju, ali i količine izduvnih gasova.

– Simens je ponosan zbog činjenice da će sprovoditi ovaj projekat. Mi ćemo nastojati da opravdamo ovo poverenje za dobrobit grada. U Beogradu trenutno 67 deonica ima „zeleni talas“, a Simens je već na četiri deonice počeo da uvodi adaptivni sistem upravljanja saobraćajem – poručio je čelnik Simensa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор