Protiv čelnika VW-a pokrenut krivični postupak

Protiv generalnog direktora kompanije Volkswagen (VW) Herberta Disa, njegovog prethodnika Martina Vinterkorna i predsednika Nadzornog odbora Hansa Ditera Peča nemačko tužilaštvo će pokrenuti krivični postupak, jer su namerno odlagali da obaveste investitore o finansijskom uticaju afere „dizelgejt“.

U saopštenju kancelarije tužilaštva u nemačkom gradu Braunšvajgu se navodi da će Dis, Peč i Vinterkorn biti utuženi za tržišno manipulisanje vrednošću akcija automobilske kompanije. Tužba će biti deo zasebnog sudskog postupka koji treba da utvrdi da li su menadžeri VW-a zadržavali informacije o lažiranju rezultata na testovima emisije gasova, koje su bili dužni da objavljuju na berzi, prenosi agencija Rojters.

Inače, trenutno je u toku više sudskih procesa, koje je pokrenulo javno priznanje kompanije, saopšteno 2015. godine, da je koristila nelegalni softver za kontrolu emisije štetnih gasova, kako bi lažirala rezultate laboratorijskih testova i zaobišla zakonom propisane standarde.

Neposredno nakon izbijanja skandala, Vinterkorn je podneo ostavku, a početkom 2017. se obratiio nemačkim poslanicima rekavši da pre zvaničnog priznanja VW-a nije znao za prevaru. Prema navodima advokata Herberta Disa, novi šef kompanije nije mogao da predvidi finansijske posledice skandala i moći će nesmetano da nastavi da obavlja svoju funkciju izvršnog direktora.

Prema tvrdnjama tužioca, investitori su mogli ranije da prodaju akcije ili da ih uopšte ne kupuju da su bili na vreme obavešteni o nelegalnoj praksi kompanije u pogledu lažiranja testova sa emisijom štetnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор