Protiv Monsanta podneto 8.000 tužbi u SAD

Broj tužbi u SAD protiv kompanije “Monsanto”, koju je nedavno preuzeo nemački “Bajer”, porastao je sa 5.200 na oko 8.000, nakon što je Monsantu naloženo da isplati odštetu zbog neupozoravanja korisnika herbicida na bazi glifosata na rizike od dobijanja karcinoma.

– Broj tužitelja u parnicama pred državnim i federalnim sudovima krajem jula je bio oko 8000. Ta cifra može s vremenom rasti ili opadati, a naš stav je da taj broj nije merodavan pokazatelj validnosti parnica koje su pokrenuli tužitelji – izjavio je glavni izvršni direktor Bajera Verner Bauman na telekonferenciji, a prenosi agencija “Rojters”.

Akcije nemačkog Bajera pale su za više od 10 posto, nakon što je u prvoj parnici od mogućih više hiljada u SAD, naloženo Monsantu da plati 289 miliona dolara odštete zbog preparata za uništavanje korova na bazi glifosata, kao što su „Roundup” i „Ranger Pro”.

Bauman je podsetio da presuda porote nije u skladu sa naučno zasnovanim zaključcima nadležnih regulatornih organa i dodao da je potražnja za proizvodima na bazi glifosata i dalje jaka. Na pitanje da li će kompanija razmotriti mogućnost vansudskog rešavanja spora, on je odgovorio da će se „u ovom i u svim predstojećim slučajevima kompanija energično braniti”.

Rezultati poslovanja Bajera za drugi kvartal, koji bi trebalo da budu objavljeni 5. septembra, obuhvatiće i sredstva za sudske troškove odbrane, iako novac za eventualne buduće štete za sada neće biti izdvojen, objasnio je Volfgang Nikl, šef finansija Bajera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор