„Zidojče cajtung“ protiv svetske utaje poreza

Nemačka pozdravlja što je „Zidojče cajtung“ objavio dokumenta o ofšor investicijama, jer smatra da je to važan doprinos uspostavljanju transparentnosti i borbi protiv utaje poreza na međunarodnom nivou, istakao je Štefan Zajbert, portparol nemačke vlade.

– Za nemačku vladu su dobrodošli objava ovih dokumenata i rad medija na ovoj temi, jer se time baca svetlo na strukturu, aktere i uživaoce paralelnih poreskih svetova – rekao je Zajbert, a prenosi agencija „Rojters“.

On je istakao da se na ovaj način podržava ono što je Nemačkoj važno, odnosno proces transparentnosti na međunarodnom nivou, kao i to što se stvara pritisak na zemlje koje taj proces blokiraju.

Portparol nemačkog Ministarstva finansija izjavio je da bi za nemačke poreske vlasti bilo od pomoći kada bi im dokumenta, pod nazivom „Rajski papiri“, bila dostupna, dok je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao da bi i policiji trebalo omogućiti uvid u ta dokumenta.

Do „procurelih“ dokumenata i podataka došao je nemački list „Zidojče cajtung“, koji ih je podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i još nekim medijima.

Inkriminišuća dokumenta dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, otkrivaju tajne poslove svetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvezda i poznatih korporacija, među kojima su i sumnjivi poslovi raznih srpskih biznismena, javlja „Krik“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор