Nemačka tuži bivšeg direktora VW-a za prevaru

Nemačko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv bivšeg generalnog direktora automobilske kompanije Folksvagen, Martina Vinterkorna, i još četiri osobe, za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprečili ugradnju spornog softvera za varanje na testovima za kontrolu izduvnih gasova.

Po rečima tužilaca iz Braunšvajga, Vinterkorn je najranije od maja 2014. godine znao za postojanje softvera koji prikazuje manje nivoe zagađenja od stvarnih, iako je govorio da je za to saznao neposredno pre nego je skandal izbio u septembru 2015. godine. U saopštenju tužilaštva se navodi da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora, ukoliko se dokaže krivica, kao i da bi im bonusi zarađeni od prodaje zasnovane na prevari, mogli biti oduzeti.

“Svi optuženi visoki direktori Folksvagena bili učesnici u prevari koja je počela 2006. godine. Folksvagen je priznao da je u vozila ugrađivao softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kada bi vozila krenula u redovnu vožnju, kontrola emisija izduvnih gasova bi se isključivala, čime se poboljšavala pređena kilometraža i rad vozila, ali se emitovao daleko veći nivo štetnih gasova od legalnog limita u SAD”, navode nemački tužioci.

U tužbi se dodaje da su 2014. godine čelnici VW-a dodali unapređen softver, koji je koštao 23 miliona eura, kako bi pokušali da prikriju pravi razlog za povećanje emisije gasova zagađivača tokom redovne vožnje. Kompanija se izvinila i izjasnila kao kriva za optužbe u SAD, a od izbijanja skandala do sada bila je prinuđena da plati više od 27 milijardi eura na ime kazni i nagodbi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор