Nemačka pokrajina tuži Folksvagen

Lokalna samouprava nemačke Savezne pokrajine Baden-Virtemberg prošle godine je nabavila Volkswagenove dizel automobile, kojima se, međutim, odnedavno zabranjuje ulazak u sve više nemačkih gradova, zbog čega ova pokrajina sada traži odštetu od proizvođača automobila.

U Nemačkoj su cene vozila sa dizel motorima pale nakon što je sud prošle godine gradovima naložio da razmotre uvođenje zabrane saobraćanja za starije automobile, kako bi se uskladili sa ograničenjima EU za emisiju štetnih gasova, piše list Frankfurter algemajne cajtung i dodaje da su pokrajinske vlasti krajem godine podnele tužbu sudu u Štutgartu tražeći od Folksvagena višemilionsku odštetu.

Nemački automobilski gigant nije potvrdio navode dnevnog lista, međutim, u kompaniji ističu da su ranijim odlukama suda podržani njihovi stavovi da zahtevi za odštetu nemaju osnov, jer je Folksvagen u vreme prodaje imao punovažnu licencu za upotrebu svojih vozila, prenosi agencija Srna.

Frankfurter algemajne cajtung navodi da je novac poreskih obveznika potrošen i na kupovinu i iznajmljivanje vozila sa dizel motorima za potrebe policije, ali nije precizirano koliko je ukupno novca Savezna pokrajina Baden-Virtemberg izgubila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор