Folksvagenovu prevaru slučajno otkrio student

Istražujući kako je Folksvagen uspeo da napravi dizel motor koji ispušta toliko malo štetnih gasova, trojica studenata sa američkog Univerziteta Zapadne Virdžinije sasvim slučajno su otkrili najveći skandal u istoriji nemačke automobilske kompanije.

Kako piše nemački „Špigl“, Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima, kao i mobilne uređaje sopstvene proizvodnje za testiranje emisija izduvnih gasova u realnim uslovima, što je bilo presudno za otkrivanje prevare.

Prilikom ovakvih testova automobili se ispituju u garaži na simulatorima kretanja u saobraćaju, a u takvim uslovima određeni softver može da prevari mašine za testiranje, što nije moguće prilikom testiranja u realnim uličnim uslovima, kakva su obavili studenti, švajcarac Mark Beš i dvojica indijaca, prenosi „Blic“.

Rezultati koje su istraživači dobili, zapanjili su ih. Folksvagen „pasat“ je izbacio 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je to dozvoljeno, a folksvagen „džeta“ čak 25 puta više.

– Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno. Pomislio sam da nisam nešto pogrešio i da li je sa instrumentima sve u redu, ali su provere potvrdile da je Folksvagen u svoja vozila sistematski ugradio softver za manipulaciju merenim podacima – priča Beš.

Posle prvih izveštavanja medija o dizel skandalu bilo gotovo s normalnim studentskim i inženjerskim životom. Beš je danas profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор