EU će kažnjavati proizvođače kola sa 30.000 € po vozilu

Evropski parlament je usvojio nacrt zakona čiji je cilj sprečavanje novih slučajeva prevara kakvu je izveo Folksvagen (VW) lažirajući nivoe emitovanih štetnih gasova iz svojih vozila.

Za strože propise, koji će pojačati kontrolu Unije i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 eura po vozilu, glasalo je 585 poslanika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi agencija „Rojters“.

– Nove mere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, ali posle ovogodišnjeg rada, prilično sam uverena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti – rekla je evropska komesarka za industriju Elžbieta Bjenkovska.

Na osnovu nacrta novog zakona, automobilske kompanije više neće moći da direktno plaćaju agencije za testiranje količina izduvnih gasova. Članice Unije će biti u obavezi da finansiraju centre za testiranje, a zvanični Brisel će dobiti ovlašćenje da sprovodi kontrole vozila i određuje kazne u slučaju prekršaja.

Međutim, ovaj zakon tek treba da bude konkretizovan u pregovorima evropskih parlamentaraca, Evropske komisije (EK) i zemalja članica.

EK je predložila izmenu propisa u vezi načina licenciranja i testiranja vozila u Uniji, što je odgovor na skandal koji je izazvao VW, ugradivši u svojih 11 miliona automobila širom sveta softver za lažiranje podataka o količinama emitovanih štetnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор