Izvoz srpskog softvera pretekao malinu i kukuruz

Srpski izvoz kompjuterskih usluga dostigao je u prošloj godini nivo od 740 miliona eura, uz ostvaren trgovinski suficit od 407 miliona eura, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS), a izveštava „Politika“.

Izvoz usluga telekomunikacija, komunikacionih i informacionih usluga, porastao je u prošloj godini za 21 procenat, uz suficit od 28,3 posto, nadmašivši tako 317,4 miliona eura izvoza ostvarenog tokom 2015. godine.

Prošlogodišnji izvoz softvera približio se po ostvarenoj vrednosti izvozu povrća i voća (755 miliona eura), a premašio je vrednost izvoza žitarica i proizvoda od njih (656 miliona) i pogonskih mašina i uređaja (628 miliona eura).

Sektor telekomunkacionih, kompjuterskih i informacionih usluga beleži najdinamičniji rast vrednosti izvoza od 2007. godine, a snažan rast izvoza srpskih usluga i njihovog pozitivnog salda, bitno doprinosi smanjenju tekućeg deficita.

U periodu od 2010. do 2015. godine prosečna godišnja stopa rasta izvoza ovih usluga bila je 25,5 posto, zbog čega je Srbija po brzini rasta izvoza IT usluga bila na drugom mestu od svih zemalja centralne i istočne Evrope, odmah iza Litvanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор