Srpski izvoz IT usluga 40% veći za pet meseci

Srpski izvoz IT usluga je u prvih pet meseci ove godine porastao za 40 procenata, u odnosu na isti period 2017., a nakon deset godina primetan je i porast broja novih preduzeća koja se bave trgovinom usluga iz oblasti programiranja, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Srpskom IT sektoru se, između ostalog, može zahvaliti i za softversku podršku za video klipove na androidu, za plaćanje preko Vibera, ili za jedinstveno elektronsko glasanje u Koloradu, a ogromnu zaradu trenutno ostvaruje i domaća igrica “Top Eleven”, koju u svakom trenutku u svetu igra čak 150 miliona ljudi…

– Izvoze se kompjuterski programi i mobilne aplikacije. U Srbiji se razvijaju timovi sastavljeni od programera, dizajnera, marketing i drugih stručnjaka, a kompjuterske programe koje oni kreiraju koriste ljudi širom sveta – navodi Zoja Kukić iz “Inicijative Digitalna Srbija” i dodaje da je u Srbiji nastao i popularan program koji advokatima pomaže u timskom radu i evidentiranju slučajeva.

Po rečima Mihaila Jovanovića, direktora vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, već sad se može proceniti da ćemo u ovoj godini imati izvoz koji će prevazići milijardu i 200 miliona eura, što je stopa rasta od skoro 30 posto.

– Ovde bih istakao blokchain tehologiju koja se sve više primenjuje u svetu. Podaci pokazuju da smo po broju i po kvalitetu programera u ovom segmentu rame uz rame sa drugim zemljama – kaže Jovanović, a prenosi “RTS”.

U Centru za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (PKS) objašnjavaju da rade na povezivanju malih i srednjih preduzeća sa IT stručnjacima i poručuju da će u digitalizaciju morati da zakorače svi, od pekara do industrijskih giganata, zbog čega je potrebno da se “razvoj tog sektora planira u našu korist”.

– Komora se sa svojim aktivnostima trudi da ne budemo samo mesto na kome će se programirati rešenja ili proizvoditi kodovi za nekog u Irskoj, Americi ili u Moskvi, već da napravimo naša rešenja, naše kompletne proizvode koji onda imaju mnogo veću vrednost – ističe predsednik PKS Marko Čadež.

U Srbiji se za pet godina broj IT kompanija utrostručio, a ceo sektor raspolaže sa svega 45.000 stručnjaka. Država veruje da će uvođenjem informatike kao nastavnog predmeta u osnovnim školama, većim brojem studenata, ali i stručnim obukama, uhvatiti korak sa svetskim IT zahtevima i potrebama, navodi RTS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор