Srpski pesticidi spašavaju grčki pamuk!

made-in-germany-rs-grcka-zastava

Srpski stručnjaci za zaštitu bilja rešili su probleme gajenja pamuka, što im je omogućilo da u Grčkoj sklope dobar posao za domaću industriju pesticida. Nakon registracije naših preparata u Evropskoj uniji (EU), posle 2016. očekuje se da će izvoz naših pesticida vredeti desetine miliona eura.

U Grčkoj se na svega 90.000 hektara gaji kukuruz, ali se na oko 350.000 hektara uzgaja pamuk. Međutim, u gajenju pamuka njihov najveći problem predstavljaju razne vrste vašiju koje nanose ogromne štete usevima. Zbog toga su stručnjaci iz Srbije obilazili polja pamuka u blizini Verije u Grčkoj i detaljno analizirali prikupljene podatke.

Korišćenjem specijalnih insekticida koji deluju na juvenilne hormone insekata i sprečavaju njihovo izleganje, naši zaštitari bilja rešili su probleme grčkih poljoprivrednika, i to jednim preparatom koji se u Srbiji koristi za suzbijanje crvljivosti jabuka.

– U toku su ispitivanja dejstva na insekte i toksikološka ispitivanja u kojima se srpska tehnologija odlično pokazuje. Po sadašnjim rezultatima imamo 90 posto biološke efikasnosti, što je bolje nego što smo očekivali – poručuje grčki stručnjak za testiranje pesticida Sotiris Padazis, a prenosi „B92“.

Tržište insketicida za pamuk je jedno od najvećih u svetu, međutim u Grčkoj se do sada koristio samo jedan japanski preparat sa istom aktivnom materijom kao i srpski, ali sa cenom koja je oko tri puta veća.

Domaća industrija pesticida „Galenika Fitofarmacija“ do sada je uložila stotine hiljade eura u registraciju naših preparata u EU, a kada od 2016. dobiju dozvolu za prodaju u južnoj i srednjoj Evropi, očekuju profit koji bi mogao da prevaziđe i ovaj ostvaren na domaćem tržištu. Do sada je bilo uobičajeno da se pesticidi iz Srbije švercuju u Bugarsku, Rumuniju i Makedoniju, međutim uskoro će se, po svoj prilici, prodavati legalno i masovno.

– Prvi kamioni će za EU krenuti 2016. godine. Prvo će početi izvoz u zemlje u okruženju, a posle toga planira se izvoz u Italiju, Španiju i Tursku, gde se takođe proizvodi pamuk, ali i povrće – najavljuje direktorka prodaje Brankica Trifunović Tišma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор