Srbija povećava svoje zlatne rezerve

Vrbija će do kraja 2019. godine povećati svoje zlatne rezerve sa postojećih 20 na 30 tona, a u narednih godinu i po dana, na čak 50 tona, dogovoreno je nakon sastanka predsednika Aleksandara Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tokom razgovora, održanog u Beogradu, Vučić je pokrenuo temu kupovine zlata, a sagovornici iz MMF-a su mu preneli da oni nemaju ništa protiv takvog poteza ukoliko se to uklapa u državnu strategiju povećanja deviznih rezervi, prenose Večernje novosti.

Vučić je odmah posle sastanka pozvao guvernerku Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i doslovce im naložio da kupuju zlato, jer, kako je rekao, Srbija mora da bude sigurna.

Na svetskom tržištu je prošle godine zabeležan rekordan obim kupovine zlata u poslednih 50 godina, a takav trend je nastavljen i u prva tri meseca ove godine.

Novosti podsećaju da je nedavno objavljena informacija o krađi zlata u kompaniji RTB Bor, kada je iz pogona za dobijanje plemenitih metala “Zlatara” navodno nestalo skoro 900 kilograma zlata, vrednog gotovo 37 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор