Srbija pomaže privredu paketom mera vrednim 5,1 mlrd. €

Ministar finansija Siniša Mali juče je predstavio program državnih mera pomoći srpskoj privredi pogođenoj posledicama epidemije koronam virusa, čija ukupna vrednost iznosi 5,1 milijardu eura, a fokusirane su na očuvanje zaposlenosti i finansijsku pomoć preduzećima koja su najviše pogođena krizom.

– Ove mere nisu prve koje su vlada i Narodna banka donele. Još pre dve nedelje uveli smo povećanje plata zdravstvenim radnicima i jednokratnu pomoć penzionerima, a NBS je donela i odluku o moratorijumu na kredite i finansijski lizing u periodu od 90 dana – rekao je Mali i dodao da Srbija ovu krizu dočekuje i bori se ekonomski nikada jača i snažnija, jer ima novca i stabilne javne finansije, zbog čega će najveći teret krize preuzeti država kako bi privreda prošla sa što manje posledica.

On je istakao da paket mera u vrednosti od 5,1 milijarde eura predstavlja polovinu godišnjeg državnog budžeta Srbije, ili 11 posto BDP-a. Budući da je najveći zahtev privatnika bio da se odloži plaćanje poreza i doprinosa, to je i urađeno, a zaposlenima će biti uplaćena minimalna zarada, naveo je Mali.

– Preduzetnicima i radnicima mikro, malih i srednjih preduzeća prva minimalna zarada će biti splaćena na račun polovinom maja, dok će druga i treća minimalna zarada biti isplaćena u sledeća dva meseca. Time želimo da izbegnemo zloupotrebu da neko, kada bismo odjednom to uplatili, dobije taj novac, a onda otpusti radnike. Na ovaj način obezbeđuje kontinuitet plaćanja i daje sigurnost radnicima da imaju od čega da žive – objasnio je ministar finansija.

On je poručio da Srbija ima dovoljno sredstava za ove mere i da javni dug neće preći 60 posto BDP-a, što će državi omogućiti da skrati vreme i u što kraćem periodu posle krize vrati ekonomiju na noge. Prema njegovim rečima, vlada je odlučna da u javnom sektoru nema smanjenja plata i otpuštanja, kao ni smanjenja penzija, a država će se truditi da poštuje sve obaveze prema privrednim subjektima.

Program je usmeren i na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata i predviđa dve mere. Prva je dodela kredita za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani u relevantnom registru preko Fonda za razvoj Republike Srbije. Druga predviđa garantne šeme za podršku privredi u uslovima krize za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava preko komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srbiji.

Međutim, na podršku države neće moći da računaju privrednici koji su tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10 posto, ne računajući zaposlene na određeno vreme, kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja, kao i oni koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta.

Poslednja mera u ovom paketu pomoći odnosi se na uplatu direktne pomoći u iznosu od 100 eura u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije nakon ukidanja vanrednog satanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор