Srbija sprema finansijske mere podrške privatnom sektoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio da će za desetak dana biti definisan ozbiljan ekonomski program za prevazilaženje krize izazvane pandemijom novog korona virusa, i poručio da će Srbija istrajati do kraja.

Kako je srpski predsednik objasnio, za pomoć će biti izdvojeno od 2,5 do 4,5 milijarde, koje će pre svega biti namenjene jačanju privatnog sektora – turizma, usluga, preduzetništva i poljoprivrede, odnosno svih privrednih grana koje su najviše pretrpele u krizi.

– Pripremamo ozbiljan paket ekonomskih mera, u okviru kojeg ćemo spremiti značajan i ozbiljan novac, koji će biti pre svega usmeren za jačanje privatnog sektora. Podršku će imati svi oni koji ne budu otpuštali ljude dok traje krizni period i samo će oni na pomoć moći da računaju. Ddržava neće plaćati onima koji svoju dosadašnju nelikvidnost žele da pokriju ovom situacijom i dižu viku već posle 16 dana – upozorio je Vučić.

On je naveo da Nemci računaju da će u ovoj godini imati negativnu stopu rasta od minus 5, a da Srbija računa da će joj najniža stopa biti minus 2, što će joj obezbediti da ostane u prve tri zemlje u Evropi. Srbija će ove godine imati BDP kao prve tri zemlje u Evropi, rekao je Vučić, i poručio da će posledica zbog korona virusa nesumnjivo biti, te je namera vlade da smanji negativne efekte, kako bi se posledice osetile u najmanjoj mogućoj meri.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор