Srbija pomaže Henkelovu investiciju sa 14,4 mil. €

Država Srbija će sa 14,4 miliona eura bespovratnih sredstava pomoći nemačku kompaniju Henkel koja namerava da investira ukupno 93,5 miliona eura u izgradnju nove proizvodne linije i proširenje kapaciteta svoje fabrike kućne hemije u Kruševcu.

Ova direktna strana investicija, koja će se prostirati na 16.000 kvadratnih metara u okviru fabrike u Kruševcu, obezbediće nova radna mesta za još najmanje 100 radnika. Od ukupne vrednosti investicije 82,1 milion eura će biti uložen u opremu, a 11,4 miliona u izgradnju objekata. Proizvodnja bi trebalo da počne u drugoj polovini ove godine, dok bi svoj puni kapacitet trebalo da dostigne već 2021.

Prema predlogu Ministarstva privrede, za koji je Komisija utvrdila da je u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći, Henkel će subvenciju dobiti iz dva dela – 72,18 posto ukupnih sredstava u ovoj godini, a ostatak u sledećoj.

Inače, grupacija Henkel ima u svetu 180 fabričkih pogona u kojima je zaposleno 53.000 radnika. Konsolidovani prihod nemačkog hemijskog giganta na nivou je od 19,8 milijardi eura, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор