Nemačka popušta restriktivne mere od ponedeljka

Savezna nemačka vlada i pokrajinske vlade predstavile su zajedničku strategiju nastavka, ali i ublažavanja nekih restriktivnih mera uvedenih usled krize izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Dojče vele.

U skladu sa novom strategijom, u Nemačkoj će od ponedeljka 20. aprila ponovno biti otvorene radnje veličine do 800 kvadrata, ali pod strogim higijenskim uslovima. Bez obzira na kvadraturu, otvoriće se i prodavce automobila, prodavce bicikala i knjižare. Ukoliko poštuju higijenske zahteve i izbegavaju stvaranje redova ponovo će smeti da rade i frizerski saloni. Svi zaposleni će morati da nose zaštitnu opremu.

Restorani, hoteli, robne kuće i veliki šoping molovi ostaće zatvoreni, a svi masovni događaji biće zabranjeni do 31. avgusta, a savezne pokrajine bi trebalo da donesu posebne propise u vezi sa ovom zabranom. I javna bogosluženja i drugi verski događaji u crkvama, sinagogama i džamijama takođe će ostati zabranjeni.

Ograničenje kontakata biće produženo do 3, maja, a ta će mera ponovo biti razmotrena 30. aprila. To znači da je kretanje dozvoljeno samo sa članovima domaćinstva, pojedinačno ili sa jednom osobom koja nije član domaćinstva, a takođe na snazi ostaje i zahtev fizičke distance od 1,5 metara. Sem toga, građani bi i dalje trebalo da izbegavaju privatna putovanja i posete. Za grupe visokog rizika, posebno u staračkim domovima i ustanovama za osobe sa invaliditetom, biće preduzete posebne mere predostrožnosti.

U nemačke prodavnice i apoteke polako stižu novi kontigenti zaštitnih maski kojih još uvek nema dovoljno za stanovništvo. Nošenje maski se izričito preporučuje u javnom prevozu i prodavnicama, međutim, to nije propisano i ne radi se obavezi, pa i ne može biti sankcionisano. Maske za stanovništvo, od pamuka i drugih materijala, treba redovno prati, peglati i stavljati u mikrotalasnu rernu, inače nisu efikasne, poručuju iz vlade.

Nemačke škole će već od sledeće nedelje biti otvorene za one koji moraju da polažu završne ispite. Predloženo je da, zavisno od savezne pokrajine, prvo u Hesenu, a najkasnije u Bavarskoj, od 4. maja postepeno počne i nastava, pod posebnim higijenskim i zaštitnim merama, prvo za završne razrede srednjih i osnovnih škola, a odluka o tome će biti donesena krajem aprila. Školske vlasti su pozvane da higijenske uslove obezbede na licu mesta i da ih trajno obezbede.

Na nemačkim univerzitetima ponovo se mogu polagati ispiti, dozvoljeni su kursevi za koje je potrebna posebna laboratorija ili prostor, pod posebnim higijenskim i zaštitnim merama, a isto važi i za biblioteke i arhive.

– Zdravstveni sistem u Nemačkoj je izdržao test. Sada je zadatak oblikovati sledeću fazu. Do sada smo zabeležili samo „krhki uspeh“ i još uvek nemamo mnogo manevarskog prostora za velike promene ili brzo napredovanje ka otvaranju, a još uvek nema ni vakcine, pa je potreban izuzetan oprez – poručila je sa konferencije za štampu kancelarka Angela Merkel

Vlada je odlučila i da bi u Nemačkoj nedeljno trebalo uraditi i do 650.000 testiranja na korona virus, kao i da javne zdravstvene službe dobiju više osoblja, najmanje pet ljudi na 20.000 stanovnika, a u područjima posebno pogađenim pandemijom bi trebalo da ih bude još i više.

Savezna i pokrajinske vlade sastajaće se svakih 14 dana kako bi se dogovarale o narednim koracima. Sledeći sastanak ovog, takozvanog, korona kabineta Nemačke zakazan je za 30. april.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор