Amerikanci preoteli od Nemaca pošiljku zaštitnih maski

Među zapadnim državama trenutno traje traje pravi „rat“ oko nabavke zaštitne medicinske opreme, a poslednji takav slučaj se desio kada su Amerikanci preuzeli kontigent od oko 200.000 maski N95 koje je od kompanije 3M Nemačka naručila za svoju policiju.

Naime, Amerikanci su za maske ponudili daleko veći novac, te je pošiljka za Nemačku prepakovana na Tajlandu iz jednog u drugi avion i preusmerena u SAD. Andreas Gajsel, ministar unutrašnjih poslova nemačke savezne države Berlin, koja je naručila ove maske, izjavio je povodom ovog slučaja da je u pitanju „akt moderne piraterije“, zbog čega je zahtevao od federalnih vlasti da zatraže od SAD poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila.

– Ovo nije način na koji međusobno treba da se odnose transatlantski partneri. Čak ni u vreme globalne krize ne bi trebalo da važe pravila Divljeg zapada – poručio je Gajsel, a prenosi britanski Gardijan.

Ovo je drugi takav slučaj od izbijanja pandemije korona virusa, budući da su Amerikanci na sličan način preuzeli i testove na virus iz Italije, koja je jedna od glavnih svetskih žarišta pandemije. Protiv ovakvog ponašanja Amerikanaca i takmičenja ko će preoteti medicinsku opremu drugima ispred nosa bune se i drugi evropski političari. Tako je Valeri Pekres, predsednik francuskog regiona Il d‘ Frans, u koji spada i Pariz, opisao ovu trku za maskama kao „lov na blago“.

– Našao sam izvesnu količinu maski koja je bila na raspolaganju, a onda su Amerikanci, ne govorim o američkim vlastima, dali tri puta veću ponudu i ponudili da plate unapred kako bi preuzeli maske – ispričao je Pekres za francuske medije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор